Substancje gorzkie – niedoceniane wspomagacze trawienia

Czym dokładnie są substancje gorzkie?

Substancje gorzkie to związki chemiczne, które po zjedzeniu pozostawiają gorzki smak w ustach. Obejmuje to liczne substancje, takie jak amarogentyna w żółtej goryczce lub cynaryna w karczochach. My, ludzie, odczuwamy gorzki smak, gdy tylko dana substancja przyczepi się do specjalnych białek na naszym języku – tak zwanych receptorów substancji gorzkich.

 

Ludzie i zwierzęta są ewolucyjnie zaprogramowani, aby unikać goryczy, ponieważ kojarzą ją z substancjami toksycznymi. To odrzucenie jest szczególnie wyraźne u małych dzieci. Wiele ziół i warzyw zawiera gorzkie substancje odstraszające drapieżniki. W rzeczywistości nie wszystko, co ma gorzki smak, jest trujące – wręcz przeciwnie.

 

Tradycyjna indyjska sztuka uzdrawiania, Ajurweda , ma około pięciu tysięcy lat i jest najstarszym systemem medycznym na świecie¹. Medycyna stoi na stanowisku, że ludzie są zdrowi, gdy ciało, umysł i dusza są w harmonii.² Wokół organizmu do go wzmocnić, czasami stosuje się substancje gorzkie . Podobnie tradycyjna medycyna chińska i inne kierunki naturopatyczne opierają się na substancjach gorzkich³

 

Substancje gorzkie są zatem sprawdzonym składnikiem odżywczym od wielu stuleci. Ale do czego właściwie służą? I dlaczego jemy je tak rzadko w dzisiejszych czasach? My w Laetitia wyjaśniamy.